Iedereen heeft het over plastic soep en we zijn er ons meer en meer van bewust van welke impact plastic op ons milieu heeft.

Velen zetten reeds de eerste stappen en zo heb ik ook altijd een Eco lunchbox en een Klean Kanteen drinkbus met mijn dochter Victoria mee gegeven. Eenvoudige eerste stappen die gemakkelijk zijn en ook leuk ogen. De volgende stap was zoveel mogelijk plastic potjes te vervangen door inox of glas. Door de ruime keuze aan plastic vrije potjes was ook dit vrij gemakkelijk en snel gedaan. 

Plasticvrije wattenstaafjes werden ook gemakkelijk gevonden, maar met zero waste verzorgingsproducten had ik nog geen ervaring en kende ik ook niet echt. Door het bezoeken van verschillende beurzen voor de web shop maakten we kennis met het Ben & Anna gamma en testte ik meteen de persian lime deodorant uit. Even efficiënt als een gewone deodorant maar met een 100% reclycleerbare verpakking. We ontdekten ook de Patch pleisters met bamboe vezels die volledig composteerbaar zijn. De kids versie met panda is alvast de lievelingspleister van Victoria geworden. De pleisters voelen zacht aan en irriteren niet.

En dan ontdekten we het uitgebreide Bambaw gamma op basis van bamboe en waren we meteen fan. In bovenstaande foto zie je enkele recyclage ideeën voor hun bamboe tandenborstel. De Bambaw bamboe rietjes zijn een hit in de familie en ogen heel mooi. Persoonlijk wil ik een nog stap verder zetten en overstappen naar hun wasbare pads die even efficiënt de make-up verwijderen als wegwerp demake-up watjes.

Vegan flosdraad van PLA (maà¯s) is ook zo'n topper in het Bambaw gamma. Toen een man ons op de Veganaffairs beurs in Brugge vertelde dat het zo moeilijk was om vegan flosdraad te vinden, stond ik voor het eerst stil uit welk materiaal die flosdraad wel gemaakt is. Dat is dikwijls zijde.

Vaste shampoo of conditioner zepen begin je alsmaar meer te zien, maar ik ben persoonlijk nog te dol op de Dr. Konopka's en Wild siberica producten om die te vervangen. We gaan binnenkort wel stukken zeep in het gamma hebben en ook een "haar" zeep (shampoo) van Speick. Het is een stuk van 45 g, dus gemakkelijk mee te nemen tijdens kamperen of trekking en ook op het vliegtuig daar het niet vloeibaar is.

En we hebben nog merken op het oog. Zo hebben we onlangs een bamboe merk ontdekt gespecialiseerd in bamboe tissues, zakdoeken, toiletpapier, vochtige doekjes, ... en hebben we ook een leuk merk ontdekt met rubberen fopspenen, bad eendjes, glazen papflessen met rubberen fopspenen ... hou dus zeker de zero waste sectie in het oog want die zal nog uitbreiden.

Welke stappen heb jij reeds ondernomen? Voor welke producten zoek jij een plastic vrij of milieuvriendelijk alternatief? Ik ben benieuwd hoe jullie dit aanpakken, tips altijd welkom.

Groetjes,
Els

Verder lezen